nieuws

Specificeren volgens Robert Platje van MEI architects and planners

Specificeren volgens Robert Platje van MEI architects and planners

Op vrijdag 20 mei vierden we ons vierde lustrum tijdens een bijeenkomst in het Evoluon in Eindhoven. Centraal stond de ontwikkeling van het vak specificeren. Iets waar Robert Platje een duidelijke mening over heeft.

Wij schrijven geen bestekken
Robert Platje, architect, bouwtechnoloog en partner bij Mei architects and planners verrijkt de bijeenkomst met een vurig betoog onder de titel: Specifiek waar het moet en let it go waar het kan. ‘Wij schrijven geen bestekken, maar wij specificeren natuurlijk wel.’ Platje benadrukt dat binnen Mei ook vooral niet teveel gespecificeerd wordt. De systeemboeken die het bureau produceert, bevatten dan ook geen traditioneel STABU-bestek, maar zijn bedoeld om uitleg te verschaffen en vooral ook te inspireren. Platje laat onder meer een werktekening zien waar ontzettend veel informatie -waaronder tekst, maatlijnen en codes- aan is toegevoegd. Traditioneel gezien wordt al deze informatie vervolgens in een bestek verwerkt. Een actie die goed is voor honderden tot wel duizend pagina’s droge tekst.

Specify & let it go
Bij Mei vinden ze dat dat anders kan. Sterker nog, ze doen het anders. Met de methode specify & let it go zorgt het bureau voor een deels tot in de puntjes gespecificeerde uitwerking én een lijst met principes, waar nodig ondersteund met schetsen en foto’s. ‘Op die lijst komen onderdelen die de aannemer mag uitwerken. We geven alleen aan wat voor element we waar willen en de rest laten we aan de specialist, de aannemer, over. En we vertellen wat we vooral niet willen. Let it go heeft alles te maken met los durven laten en erop vertrouwen dat het goed komt. Want dat komt het! De mens die het moet maken, bepaalt hiermee tot op zekere hoogte hoe het werk eruit komt te zien. En dat vinden wij ontzettend gaaf, want bouwen is mensenwerk.’

#vanbesteknaarspecificeren #bnb #specificeren

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen