OLS 4 mei

Datum/Tijd
04/05/2023
12:30 - 13:15

Categorieën


Deze OLS zal de ETIM classificatie worden toegelicht. Deze
classificatie wordt beheerd door Ketenstandaard. Hier kunt u zich alvast wat inlezen.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar de secretaris.

ETIM is één van de standaarden, naast o.a. STABU, van Ketenstandaard en staat voor ETIM Technisch Informatie Model, voorheen Electro Technisch Informatie Model. De ETIM productclassificatie is een standaard voor een eenduidige rubricering van (technische) producten in verschillende klassen, waarbij de bijhorende producteigenschappen binnen de klasse kunnen worden vastgelegd. Oftewel, om producten te classificeren en technische kenmerken vast te leggen.

De ontwikkeling van het van oorsprong Nederlandse ETIM model stamt uit de jaren 80-90 van de vorige eeuw. Voordeel van het gebruik van de meertalige nieuwste ETIM is onder meer verhoging van datakwaliteit wat uitwisselbaarheid ten goede komt. Vindbaarheid van een product door eenduidig gebruik van kenmerken. ETIM is er o.a. voor de bouw- en installatiesector, voor fabrikanten, importeurs, leveranciers en afnemers.

Tijdens deze OLS zal worden ingegaan op de huidige structuur van het classificatiemodel waarbij begrippen worden uitgelegd als productGROEP, productKLASSE (en synoniemen/keywords), KLASSENKENMERK EN WAARDENKENMERK. Kenmerken beschrijven de eigenschappen van producten zoals materiaalsoort en kleur, zowel alfanumeriek (rood, wit en blauw), numeriek (lengte) als logisch (ja/nee). Functies, waarden en eenheden. Ook zal ingegaan worden op de koppelbaarheid van deze data aan het 3d-model.

Al met al een leerzame bijpraatsessie voor bouwspecificatiedeskundigen die al decennia gewend zijn de met fabrieksnaam aangeduide bouwstoffen (producten/FPS-en), als invulling van de bouwstofrubriek (B) binnen een bestekpost, te specificeren conform de classificatie van de STABU-2 bestekssystematiek.

Programma Online Lunch Sessie 3, donderdag 4 mei 2023

12.20 – 12.30 “Inloop”; via verkregen Microsoft Teams link
12.30 – 12.31 “Opening”; door Henny Miltenburg (voorzitter werkgroep Bijeenkomsten)
12.31 – 13.05 “ETIM”; door Gabi Jongste (ETIM adviseur) en Mynko van der Graaf (beide medewerkers van “Ketenstandaard”)
13.05 – 13.14 “Korte gelegenheid voor het stellen van vragen
13.14 – 13.15 “Afsluiting OLS”; door Henny Miltenburg
13.15 – “Informele voortzetting” voor leden onderling